Ένα και μοναδικό κομμάτι - 8 euro"Στο δελφίνι έχει δοθεί η ιδιότητα που αναζητούν όλοι οι φιλόσοφοι, η ανιδιοτελής συμπαράσταση και φιλία" 
Πλούταρχος 


"Καλύτερος μάντης από ένα δελφίνι δεν έχει ακόμα γεννηθεί."
Οππιανός
 

Η ονομασία προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά δελφίς, το οποίο συνδέεται με το δελφύς("μήτρα"). Έτσι, το όνομα του ζώου μπορεί να μεταφραστεί ως "ψάρι με μήτρα". Από τη λατινική γλώσσα το delphinus,<dolfinus<παλαιό γαλλικό daulphin, με την επανεισαγωγή του phστη λέξη.

Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά αναμείχθηκαν με τις ζωές των Ολύμπιων θεών των οποίων οι πράξεις περιγράφονταν αλληγορικά σε σχέση πάντα με τον τρόπο ζωής των θνητών.

Ο Απόλλωνας, η Δήμητρα, η Αφροδίτη και ο Διόνυσος είναι μερικοί από το δωδεκάθεο που συνδέονται με τα δελφίνια. Παράλληλα, μύθοι από τους πολυταξιδεμένους ναυτικούς, άνθρωποι που σώθηκαν από δελφίνια στις άγνωστες θάλασσες και έγιναν φίλοι μαζί τους, έρχονται να μας δώσουν άλλη νότα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας και να ερμηνευτούν μέσα από τα θαυμάσια κείμενα του Ομήρου, του Πλούταρχου, του Ηροδότου και άλλων ιστορικών και ποιητών της αρχαίων χρόνων.

Εκτός όμως από την αρχαία Ελλάδα, και στη Ρώμη είχαμε πολλές ιστορίες δελφινιών που ήρθαν σε επαφή με τον άνθρωπο. Επηρεασμένοι από την ελληνική μυθολογία και όχι μόνο, Λατίνοι ιστορικοί μας δίνουν τη δικιά τους χροιά στο θέμα. Λόγω εμπορικών επαφών που είχαν οι Έλληνες με όλη τη Μεσόγειο επηρέασαν στο πέρασμά τους με τον πολιτισμό και την θρησκεία τους όλους τους λαούς.Τα δελφίνια εμφανίζονται στους μύθους και στην τέχνη των ενδογενών από το 'Οριεντ στις Ινδίες και από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Το δελφίνι αντιπροσωπεύει το θάνατο του παρελθόντος και την αναγέννηση μιας νέας ζωής! (Κέλτικος συμβολισμός)

Λέγεται ότι αποτελούν τη σύνδεση του ανθρώπου με τον μαγικό κι απέραντο κόσμο της θάλασσας.

Το δελφίνι είναι ένα σύμβολο της χαράς. Συμβολίζει τη δυνατότητα αυτού που ακολουθεί τη ροή της ζωής απαλλαγμένος από κάθε ανησυχία. Συμβολίζει την ελευθερία, τη δύναμη και το μεγαλείο της φύσης, την αρμονία και τον αλτρουισμό.

Το νερό κι οι ωκεανοί συμβολίζουν τα βαθύτερα συναισθήματά μας και τον κοσμικό ωκεανό της ζωής. Τα δελφίνια παίζουν, αναπηδούν, στροβιλίζονται κι επιστρέφουν σ' αυτά τα νερά, κι έτσι ως σύμβολο εκφράζουν τη δυνατότητα μας ν'απελευθερωθούμε από τους περιορισμούς, κι έπειτα να δεχθούμε και ν' απολαύσουμε τη βαθύτερη πνευματική φύση μας. 

Σύμφωνα με τον ονειροκρίτη είναι πολύ καλός οιωνός αν ονειρευτείς δελφίνι. Συμβολίζει τις πολύ καλές ειδήσεις, την οικονομική και κοινωνική άνοδο, την επίτευξη των στόχων και την πολύ καλή ερωτική ζωή. Αν δε, δεις πως κάθεσαι στη ράχη του, τότε θα έχεις μεγάλη εκτίμηση από τους γύρω σου και θ΄αποκτήσεις αίγλη και κύρος.
Η λέξη ‘κόσμημα’ είναι τουλάχιστον ανεπαρκής όταν αναφερόμαστε σε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι που ξεπερνά σε κόστος τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Και γιατί να κοστίζει τόσο; Η αλήθεια είναι ότι κανένας πολύτιμος λίθος δεν δημιουργείται όμοια με κάποιον άλλο. Κάθε διαμάντι, λοιπόν, είναι μοναδικό. Και η μοναδικότητα αυτή είναι που το κάνει περιζήτητο, συχνά αυτοσκοπό των μανιακών συλλεκτών πολύτιμων πετραδιών. Και οποιοσδήποτε συλλέκτης θα πλήρωνε για το πάθος του όσο-όσο. 

Ο John King (ειδικός στους πολύτιμους λίθους, καθηγητής του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Αμερικής), λέει ότι τα τέσσερα C: carat, clarity, color, cut (= καράτι, διαύγεια, χρώμα, κοπή) αποτελούν τα βασικότερα κριτήρια κατά εκτίμηση ενός κοσμήματος.Ωστόσο, είναι ο μοναδικός συνδυασμός και των τεσσάρων αυτών κριτηρίων -π.χ. ένα φυσικό μπλε διαμάντι ή ένα τεράστιο σμαράγδι- που εκτινάσσουν την τιμή ενός κοσμήματος. Και αυτός ακριβώς ο σπάνιος συνδυασμός δικαιολογεί το ότι ένα βαθυκόκκινο ρουμπίνι μπορεί να ξεπεράσει σε κόστος ένα απλό λευκό διαμάντι, παρόλο που τα διαμάντια είναι λιγότερα. 

Η τοποθεσία παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, αφού σε διαφορετικές χώρες οι καταναλωτές μπορεί να έχουν άλλα κριτήρια για την ποιότητα, άρα και το κόστος, ενός πολύτιμου λίθου. Οι Αμερικάνοι, για παράδειγμα, ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διαύγεια και την κοπή, οι Γάλλοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο χρώμα. Σύμφωνα με τον αμερικανό κοσμηματοπώλη Benjamin Hackman, της Intercolor USA, είναι πολλοί αυτοί που θα προτιμούσαν να επενδύσουν σε ένα σπάνιο ροζ διαμάντι, παρά σε ένα διαυγέστατο λευκό. Άλλοι ψάχνουν απλά για το αυθεντικό, αυτό που χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί, κι ας μην στολίζεται από την πλέον πολύτιμη πέτρα. Όταν πρόκειται για θέματα γούστου, η τελική απόφαση είναι καθαρά υποκειμενική.1. Chopard – Δαχτυλίδι με μπλε διαμάντι 


Αξία: 11,017 εκατομ. ευρώ 


Τα μπλε διαμάντια είναι από τα σπανιότερα των φυσικών, έγχρωμων πετραδιών. Αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο οβάλ διαμαντένιο δαχτυλίδι, με τους τριγωνικούς διαμαντένιους βραχίονες και την επιδιαμαντωμένη στεφάνη από λευκόχρυσο 18 καρατίων, κοστίζει όσο όχι μία αλλά πολλές περιουσίες. Αποτελεί σίγουρα μία πολύτιμη, μοναδική εναλλακτική στο τυπικό δαχτυλίδι αρραβώνων. Ποια γυναίκα θα μπορούσε να αρνηθεί μετά από αυτό; 


2. Garrard – Η καρδιά του Βασιλείου των Ρουμπινιών 


Αξία: 9,5 εκατομ. ευρώ 


Αυτό το βιρμανικό ρουμπίνι σε σχήμα καρδιάς, των 40.63 καρατίων, δεμένο σε ένα διαμαντένιο περιδέραιο 155 καρατίων, αποτελεί το σπουδαιότερο απόκτημα της αγγλικής συλλογής κοσμημάτων Garrard. Για όσους μάλιστα νιώθουν ότι κυλά βασιλικό αίμα στις φλέβες τους, το διαμαντένιο αυτό περιδέραιο μπορεί εύκολα να μετατραπεί και σε τιάρα. Η πέτρα, μάλιστα, συνοδεύεται από δύο εγγυήσεις ανεξάρτητων ελβετικών εργαστηρίων που επιβεβαιώνουν την σπανιότητά της. Θέλετε πραγματικά να την κάνετε να νιώσει σαν βασίλισσα; Μόλις βρήκατε τον τρόπο. 


3. Neil Lane – Διαμαντένιο περιδέραιο


Αξία: 2,7 εκατομ. ευρώ


Ο οίκος Neil Lane, με έδρα το Λος Άντζελες, δανείζει, μεταξύ άλλων, κοσμήματα σε πολλούς από τους κορυφαίους star για την βραδιά των Όσκαρ. Κρίνοντας από την ασύγκριτη ομορφιά του, αυτό το διαμαντένιο περιδέραιο των 140 καρατίων, και ένα από τα ακριβότερα κομμάτια της συλλογής Lane, έρχεται σίγουρα τρίτο στη λίστα των σπουδαιότερων κοσμημάτων του κόσμου. Δεμένο με πλατίνα, αποτελείται από έξι σειρές διαμαντιών, των οποίων η κοπή περιλαμβάνει σχήμα από αχλάδι, μαξιλάρι και δάκρυ. Το δάκρυ ειδικά για όσους θέλουν τόσο πολύ αλλά αδυνατούν να το αποκτήσουν. 

4. De Beers – Περιδέραιο Μαρία Αντουανέτα
 

Αξία: 2,5 εκατομ. ευρώ 
Η γαλλίδα βασίλισσα που ταυτίστηκε με την υπερβολή είναι σίγουρο πως θα ενέκρινε αμέσως αυτό το περιδέραιο, δεμένο με πλατίνα και διακοσμημένο με ένα λευκό διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού των 8,05 καρατίων, δύο κίτρινα οβάλ διαμάντια (των 7,06 και 5,24 καρατίων αντίστοιχα) και με άλλο ένα σε τόνο βαθύ ροζ του 1,84 καρατιού. Γι'αυτό, άλλωστε, του δόθηκε το όνομά της. Συνολικά το κομμάτι αυτό περιλαμβάνει 181,1 καράτια. Ένα λιτό, καθημερινό κόσμημα, δηλαδή. 


5. H. Stern –Περιδέραιο Αφροδίτη 


Αξία: 2,14 εκατομ. ευρώ 


Αυτό το βαρύ περιδέραιο σε σχήμα Υ προβάλει με καμάρι 14 καράτια διαμαντιών, δεμένα σε επιβλητικό χρυσό 18 καρατίων καθώς και ένα εντυπωσιακό 14κορφο αστέρι στο κούμπωμά του. Τα 16 διαμάντια που περιβάλλουν το περιδέραιο είναι κομμένα σε διαφορετικά σχήματα, τετράγωνα, τριγωνικά και οβάλ, για ποικιλία. Όσοι, λοιπόν, κουραστήκατε με τα μονότονα μεγάλα διαμάντια, μόλις βρήκατε αυτό που θέλετε. 


6. Chopard – Σμαραγδένιο δαχτυλίδι 


Αξία: 1,44 εκατομ. ευρώ 


Ανάμεσα στα υπερπολυτελή ρολόγια και κοσμήματα της συλλογής του δημιουργικότατου οίκου Chopard ξεχωρίζουν κάποια πραγματικά πολύτιμα κομμάτια. Το συγκεκριμένο περίβλεπτο δαχτυλίδι-κοκτέιλ, όμως, με τους διαμαντένιους βραχίονες σε σχήμα μισοφέγγαρου που υποστηρίζουν ένα μονόπετρο σμαράγδι των 33.02 καρατίων, το οποίο περιβάλλεται από μία στεφάνη με διαμάντια δεμένα σε πλατίνα, επισκιάζει τους ανταγωνιστές του. Για εσάς που αναζητάτε κάτι πραγματικά ξεχωριστό… 

7. Tiffany – Δαχτυλίδι με κίτρινο διαμάντι NovoΑξία: 915 χιλ. ευρώ 


Από όλα τα κομμάτια που μπορεί κανείς να βρει μέσα στο περίφημο μπλε κουτάκι του αγαπημένου οίκου, αυτό το δαχτυλίδι με το κίτρινο διαμάντι των 25.27 καρατίων, δεμένο σε πλατίνα και κίτρινο χρυσό, είναι το ακριβότερο. Η ομορφιά και το κόστος του κάνουν πολλά από τα κορίτσια που σκοπεύουν να παντρευτούν να χάνουν τις αισθήσεις τους κοιτάζοντάς το και τους μέλλοντες συζύγους τους να ανατριχιάζουν. Κι αν δυσκολεύεστε να ταξιδέψετε στο κεντρικό κατάστημα του οίκου στη Νέα Υόρκη για να το αποκτήσετε, ο εξυπηρετικότατος ηλεκτρονικός κατάλογος του Tiffany κάνει τις παραγγελίες από το σπίτι παιχνιδάκι! (Συμβουλή: Κρύψτε της άμεσα την πιστωτική σας κάρτα!) 


8. Van Cleef & Arpels – Περιδέραιο Φερμουάρ 

Αξία: 813 χιλ. ευρώ Το περιδέραιο αυτό έχει το όνομα αλλά και τη χάρη. Όχι μόνο περιβάλλεται από 50 καράτια διαμαντιών δεμένα σε λευκόχρυσο 18 καρατίων, αλλά και κουμπώνει πραγματικά σαν φερμουάρ με αποτέλεσμα να μετατρέπεται εύκολα σε βραχιόλι. Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να δημιουργηθεί αυτό το πρωτότυπο, ευφυέστατο κομμάτι; Περισσότερες από 600 ώρες. Και πόσες ώρες (μάλλον χρόνια) εργασίας απαιτούνται για να το αποκτήσετε; 


9. Oscar Heyman – Ζαφειρένιο δαχτυλίδι 


Αξία: 677 χιλ. ευρώ 


Ο νεοϋορκέζος δημιουργός κοσμημάτων Oscar Heyman είναι γνωστός για τα πρωτοποριακά σχέδια του, όπως το περίφημο διαμαντένιο μενταγιόν σε σχήμα ποτήρι μαρτίνι των 270 χιλ. ευρώ. Αυτή τη φορά, όμως, υπερέβαλλε εαυτόν με το συγκεκριμένο δαχτυλίδι που κοσμείται από ένα ζαφείρι 43 καρατίων εξαιρετικού χρώματος και διαύγειας. Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα, θα ταιριάζει άψογα με τα τζιν παντελόνια σας! 


10. Bulgari – Περιδέραιο από ζαφείρια και διαμάντια Elisia

Αξία: 220 χιλ. ευρώ


Από την πρόσφατη συλλογή Elisia αυτό το μοναδικό οβάλ περιδέραιο από διαμάντια που ενώνονται αλυσιδωτά με υπέροχα μπλε ζαφείρια, καταλήγοντας σε ένα εκπληκτικό δάκρυ από ζαφείρια και διαμάντια στο κέντρο, πραγματικά κλέβει την παράσταση. Αποτελείται δε από τουλάχιστον 24 καράτια. Αν θέλετε να την «δέσετε» κοντά σας, μόλις βρήκατε την κατάλληλη «αλυσίδα». Δεν θα σας το αρνηθεί ποτέ.

Τα παπούτσια για τις γυναίκες είναι το απόλυτο αξεσουάρ. Κι όπως λένε ότι για τους άντρες μπορείς να καταλάβεις πολλά από το πότο που πίνει ή το ρολόι που φοράει, έτσι και για τις γυναίκες όσων αφορά τα παπούτσια τους.

Αν φοράει αθλητικά
Πρόκειται για μια γυναίκα γεμάτη αυτοπεποίθηση. Ξέρει τι της αρέσει, ξέρει τι θέλει, και φυσικά ξέρει και πώς να το αποκτήσει. Την χαρακτηρίζει η άνεσή της και η ενέργεια που ξεχειλίζει. Αν λοιπόν η κοπέλα που σου αρέσει φοράει αθλητικά καθημερινά και όχι μόνο στο πάρκο που πάει για τρέξιμο, τότε αυτό σημαίνει ότι την ενδιαφέρει η άνεση.
Συνεπώς είναι ένα άτομο που της αρέσει να δείχνει και το ενδιαφέρον της για τους γύρω της. Να έχεις στο μυαλό σου ότι δεν είναι παθιασμένη με την θηλυκή της πλευρά. Αλλά νιώθει τόσο σίγουρη με τον εαυτό της που ξέρει ότι μπορεί να είναι λαμπερή ακόμα και με τα’ αθλητικά της.

Αν φοράει flat
Τα flat παπούτσια σε μια γυναίκα συνήθως δείχνουν ότι δεν είναι τόσο δυνατή για να ρισκάρει. Θέλει να νιώθει σίγουρη και σταθερή με ότι κάνει και χωρίς τον φόβο μιας ανώμαλης προσγείωσης από τα «ψηλοτάκουνά» της. Θέλει ρε παιδί να νιώθει ότι πατάει γερά στα πόδια της.
Έχει φυσικά και τα θετικά της. Σίγουρα δεν είναι γυναίκα που νιώθει μειονεκτικά για το ύψος της. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί να κρύβει αρκετές ανασφάλειες. Ξέρει πάντως να τις κρύβει καλά.

Αν φοράει opened toe
Μάλλον δεν έχεις ιδέα τι είναι αυτό οπότε θα σου εξηγήσω. Είναι αυτά τα παπούτσια που αφήνουν τα δάχτυλα μπροστά να φαίνονται. Κατάλαβες; Λοιπόν μιλάμε για μια γυναίκα που ξέρει ότι έχει ωραία πόδια και τις αρέσει να το δείχνει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ότι θεωρεί ωραίο πάνω της.
Πρόκειται για γυναίκα με ελεύθερο πνεύμα που ξέρει πώς να περνάει καλά. Είναι αυτό που λέμε η ψυχή της παρέας. Δεν της αρέσουν και τόσο πολύ οι δεσμεύσεις και τα όρια. Να ξέρεις όμως ότι συνήθως κρύβει μέσα της ένα μικρό κι ευαίσθητο παιδί.

Αν φοράει ψηλοτάκουνα
Ότι θα σου πω παρακάτω ισχύει μόνο αν μιλάμε για γυναίκα που δεν βγαίνει από το σπίτι χωρίς τα ψηλοτάκουνά της. Φυσικά μιλάμε για γυναίκα που την ενδιαφέρει πολύ το στυλ της και θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις και γκλαμουράτη. Θέλει να δείχνει ότι είναι αεράτη και την ενδιαφέρει αρκετά η γνώμη που έχουν οι άλλοι για εκείνη.
Από την άλλη, της αρέσει ο εαυτός της και έχει αρκετή αυτοπεποίθηση, τόση ώστε να φοράει ψηλοτάκουνα ακόμα και με τον τζιν της. Το αρνητικό είναι ότι μπορεί να θέλει να κοιτάνε περισσότερο τα παπούτσια της, παρά εκείνη.


Αν φοράει στιλέτο
Ξέρεις, αυτό το τακούνι που έφαγε και ο Κούγιας και του άνοιξε το κεφάλι. Είναι να μην σου τύχει. Στο θέμα μας τώρα. Αυτή η γυναίκα φωνάζει από μακριά «Σας παρακαλώ, κοιτάξτε με»! Είναι ο δικός της τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σου. Κι άμα φοράει και μίνι, από το κακό στο χειρότερο.